måndag 25 juni 2012

Bokashi

Bild lånad från Bokshi











Hej Alla Goa!
Idag vill jag slå ett slag för bokashi! Det är ett nytt sätt att göra jord för oss här i Sverige, i Japan har de hållit på med metoden i 30 år.

Det finns flera fördelar mot vanlig kompostering, dels går processen mycket snabbare på bara veckor har man jord och det släpper heller inte ifrån sig koldioxid eller metan under processen och därmed stannar näringen kvar i den jord som blir.

Vem vill inte ha näringsrik jord till sina odlingar?
Bild lånad från Bokashi











Man tillför strö som har behandlats med EM som sätter fart på processen. 
Gå in på deras hemsida vettja där står allt om Bokashi och hur man gör.
Har någon testat det här så får ni mer än gärna ge mig tips och råd för nu ska jag själv testa det här, fler rapporter om hur det går för mig kommer löpande.

Kramelikramen
Anna

7 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Har hört talas om detta, men vet ingen som provat. Ska bli mycket intressant och se hur ditt blir.
Och tack snälla för ditt svar. Din förklaring är toppenbra, men jag vet inte om jag törs. Säkrast att jag väntar till Kalle (sonen) kollar så jag gör rätt.
Stor kram
AnnaMaria

kavallinskan sa...

Har aldrig hört talas om detta, men det låter ju jättebra!

kramar

Mariette VandenMunckhof-Vedder sa...

Dearest Anna,

Funny to read about composting.
You don't need anything to add, save your money.
We have been in the compost making business for half a century (at least my husband has) and it is a natural process. For our home and garden composting it is just a matter of time for getting rid of the moisture. Most veggies and fruits contain up to 90% water. In our garden we keep a compost bin where we bring all the veggie and fruit peels, everything organic. Over time it diminishes and the left over can be used for spreading out in the garden.
Wish more people would do this, keeping the planet 'Green' but you don't need to add anything as everything is everywhere already. Put a dead mouse outside and in no time you will see flies. Where are they coming from? Everything is everywhere, only the environment selects.
Composting is the same, over time bacteria will break down the organic material...
Love to you,
Mariette

Anonym sa...

Hej Anna! Vi börjar bli flera i Västerås som kommit igång med bokashi-jäsning! Så roligt! Jag har hållit på i ett år nu. Så mycket enklare och snabbare än vid "vanlig" kompostering. Hoppas du kommer att upptäcka detsamma.
Roligt också att hitta din blogg. Jag ska hålla koll.
Hälsningar!
Margareta

Anna sa...

Hej !
Hoppas allt ä bra med dej o dina !
Oj, detta har jag hört talas om men det låter ju toppen med näringsfylld jord till planteringarna =)
Kramar

Villa Ryttarängen sa...

Nyheter för mig men visst, jag ska läsa på lite om hur det fungerar. Tack för tipset passar bra till en trädgårdsnörd som mig. Kram Pia

Annika Christensen sa...

Hej!
Här är en till som har Bokashi. Jag längtar till varannan söndag då jag får gräva ner min kompost. Det känns så bra. En sådan klänning som flickan har vill jag också ha.. och så fin.
Sommaren brukar bara springa iväg.
Allt gott
annika