lördag 30 januari 2010

Köksbänkskiva och hjälp!!!

Hej alla rara!!! Här håller vi som bäst på att planera vårt nya kök som vi hoppas kunna renovera till sommaren om allt går som det ska vill säga. Jag behöver verkligen er hjälp!!!
Vad har ni för erfarenheter av IKEAS bänkskivor? Laminat eller massivt trä? Vit skiva? Jag tycker att valnöt är väldigt fint...men det har vi blivit avrådda ifrån att ha på golvet i just kök för att det träslaget är lite för mjukt och då får det bli ekgolv och då är frågan ska man ha ekskiva eller en vit?
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/departments/kitchen/16303/
Som den här tex, är det någon som har denna hemma och kan ge lite erfarenheter om hur den är, vad gäller repor och slagtålighet tex?
Det kommer bli ett stort projekt då vi kommer att ändra på hela planlösningen på nedervåningen, väggar ska bort och toaletten ska tas bort vi har nu 3 stycken och det känns lite onödigt mycket toaletter att städa....
Alla bilder är idag lånade från IKEA, länken går direkt till deras köksskivor.

Ha en bra lördag!
Kram Anna

18 kommentarer:

Katta sa...

Vad roligt med köksprojekt. Håller med om att valnöt är väldigt snyggt. Vi gjorde en liten renovering i köket i somras då byttes bla bänkskivan, ville ha en svart och det enda vi hittade i svart till bra pris var laminat(på Bauhaus) vi är mycket nöjda med utseendet av skivan men eftersom det är laminat är den väldigt känslig. Har en bekant som har den vita du visar där och den är väääldigt snygg men hur känslig eller inte den är vet jag tyvärr inte.Man får vara lite extra försiktig helt enkelt när man har laminat. Lycka till med letandet och ha en bra helg. Kram Katta

Skafferi Med Sjöutsikt sa...

Hej!

Jag har ingen erfarenhet av kvalitén på bänkskivor, svårt!

Men tipset jag kan ge är att inte blanda flera olika träsorter. I mina ögon blir det jätterörigt. Jag skulle välja en vit skiva, om ni inte får tag på en som stämmer med golvet (som då är tålig)

Hoppas jag inte gjort dig ännu mer rådvill :-)
Ha en trevlig lördag!

Kram Lina

Hannis sa...

Hade Ikeas bänkskivor i massivt trä i min förra lägenhet och dom var bra.
Tålde både vatten och smällar.
Det ända jag behövde göra med dom var att olja in dom nån gång per år.

Vilket projekt ni ska påbörja!
Kul ändå att ändra planlösning till det som funkar bäst praktiskt.

Kram Hannis

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Ser att du fått svar av Hannis, det var bra. Jag har dålig koll på vad vi har, dom är så gamla. Men väldigt bra, tror det var Ikeas. Så härligt och få ett renoverat kök, och det var ett stort projekt ni har på gång.
Ha en toppenlördag
Goa kramen
AnnaMaria

Hanna sa...

Vi har också Ikeas bänkskivor i trä (ek). De har varit jätte bra.
Ha en bra helg.
Kram
Hanna

Fröken Fräken sa...

Jag skulle tycka att det vore toppen med tre toaletter, speciellt när barnen blir äldre och gärna låser in sig där länge...
Jag vet ju inte riktigt vad ni ska ha för färg eller stuk på köksluckorna, så innan det vet jag inte vad jag ska tipsa om.. men skulle nog välja laminat på bänkskivor, trä blir det väldans lätt fula fläckar i, enligt min erfarenhet...

Britt sa...

Hej!

Jag har ingen erfarenhet av Ikeas bänkskivor. Vi köpte våra på annat håll.

Priset på boken varierar, beroende på hur många sidor du vill ha och om du vill ha den inbunden.

Du kan testa dig fram och se priset under tiden.

Lycka till!

Kram britt

White cotton grass sa...

Mina föräldrar har bänkskivor (massiv ek) från ikea.
Vad man får tänka på (som också är nämnt förut) är att börja med att olja in dem. Glöm inte att slipa! För träet lär säkert resa på sig.

kram
helena

Karin Lindström sa...

Hej Anna!

Jag har dessvärre ingen aning om bänkskivorna. Vi har ekskiva från en brädgård i tvättstugan och den har vi bestämt oss för att måla svart. Kanske inte så praktiskt med allt damm men så mycket snyggare (tror vi i all fall).

Så söta barnrum ni har! Det är verkligen mycket gulligare med flickor!

Lycka till med köket! Ett roligt projekt i alla fall trots alla beslut!
Många kramar

Karin

Anonym sa...

Hejsan!
Vad kul att ni ska göra vid ert kök.
Kan tyvärr inte hjälpa dig alls för har ingen erfarenhet av Ikeas trägolv eller skivor.
Hoppas du får hjälp av nån som vet.
Ha en fin helg!
Kram Bodil.

Huset vid ån sa...

Jag har tyvärr ingen erfarenhet av Ikeas bänkskivor så jag kan inte hjälpa dig. Men personligen tycker jag det är fint att bryta av med ex. valnöt om du ska ha ljusa luckor! Lycka till! kram Therese

Unknown sa...

Hej Anna,

Så roligt att få ett nytt kök!

Min erfarenhet av massiva bänkskivor är att man måste olja och olja för att de skall hålla sig fräscha. Har massiv tjock ekskiva här hemma och likaså på landet men idag skulle jag nog lagt något mer underhålls fritt.
Klart att det är levande och grant med massivt trä men......

Jag är ju inte så noggrann utan tappar kvivar och repar och spiller så om man är som jag skulle jag nog föreslå vit laminat eller varför inte med vita kakelplattor i träram???
Det gillar jag, naturligvis beroende på stil på ert nya kök.

Trist men sant, laminat är mest hållbart!

Lycka till och tack för kommentaren senast.
Värmer!
Kramisar Jeanette

Inspiration i vitt sa...

Hej, tack goa du gör din rara kommentar om badrummet.
Ja vilket härligt projekt. Att bygga kök är såå tidskrävande men oj vad roligt oxå.
Det krävs ju enorm planering så att man kan vara och laga mat hela tiden trots renovering, det är ju i allafall det bästa.
Jag har ingen erfarenhet av Ikeas bänkskivor utan vi valde tjocka valnötsskivor till vårat kök och vi är suprnöjda med det.
Kram på dig/Ingela.

Katinka sa...

Hejsa! Jeg står med nøjagtig samme overvejelse - skal også bygge køkken til sommer....så jeg følger med her, og når jeg for alvor går i gang med at sætte mig ind i hvad der virker og hvad der ikke virker, så skal jeg nok sige til :-)

Lige nu er jeg mest til HELT lys granit, men da det er til sommerhuset er det måske at skyde en anelse over målet....Har også hørt at Ikeas "granit" bordplade har spånplade inden i, og det er jo ikke så godt. Tror jeg.

Bliver spændende at følge med her!

Kh Katinka, Danmark

Lisa Ängquist sa...

Hej Anna! Roligt med köksprojektet! Hoppas ni hittar något bra, någon träfärgad bänkskiva tycker jag är jättesnyggt! Ha det gott Kram
Lisa Ängquist

Anonym sa...

Det hänger på under hållet och förbereder man bänkskivan med olja på båda sidor innan man sätter dem på plats så är det inga problem.
Jag vaxar dessutom bänkskivan 2-3 ggr/år i stället för att olja den så får du en snygg och lite blank yta som står mot både vatten och annat spill.
Missar du en fläck med vätska så gör det absolut inget.

Trä i stället för laminat är att rekommendera då trät klarar av högre temperaturer från kastruller än vad laminat gör.

Unknown sa...

Hej Anna!

När jag renoverade en lägenhet som jag hade i Stockholm så gjorde jag om köket och valde då köksinredningen från IKEA (lucka: ståt). Jag valde att ha träskivor i köket. Det är snyggt, men inte så praktiskt. Vi köpte även träolja på IKEA som vi använde för att olja in skivorna med. Den "flöt ut" och kladdade ner skåpen under skivorna. Därför råder jag dig att tänka i termerna underhållsfritt och praktiskt när du ska renovera ditt kök. Välj därför underhållsfritt laminat istället för trä. Ha hellre lådor än skåp. Det är lättare att hålla ordning på prylarna. Tack för en fin blogg och lycka till med köket!

MVH

Malin

Fru Carman sa...

Vi tyckte Beijer var mycket bättre på bänkskivor! Mycket billigare, i alla fall om man ska såga till dem. Laminat är bra!